Negatieve druktherapie: informatie voor de patiënt
Negatieve druktherapie of vacuümtherapie werd voor u voorgeschreven om de genezing van uw wonde te bevorderen. In deze brochure proberen wij u uit te leggen hoe negatieve druktherapie werkt en waarom deze therapie gekozen is om uw wonde te helpen genezen.
Hieronder vindt u de nodige informatie over de behandeling van uw wonde met vacuümtherapie. Aarzel niet om zo nodig bijkomende vragen te stellen aan uw arts of verpleegkundige.
Doel
V.A.C. is de afkorting van Vacuüm Assisted Closure® of negatieve druktherapie. Dit systeem zorgt ervoor dat de wonde vacuüm wordt gehouden, er wordt een zuigkracht uitgeoefend op de wonde. Dit bevordert de wondgenezing, vermindert de kans op infectie en het wondvocht wordt uit de wonde gezogen, waardoor de wonde sneller kan genezen.
Hoe werkt vacuümtherapie?
Vacuümtherapie bestaat uit een toestel (zie afbeelding), een steriel schuimverband, een doorzichtig folieverband, een afvoerslang en een opvangbeker.
Het schuimverband wordt op of in de wonde aangebracht en afgesloten met het doorzichtig folieverband. De wonde is nu luchtdicht verpakt. De afvoerslang wordt nu op het verband bevestigd en wordt via een gaatje in verbinding gebracht met het schuimverband. Het andere uiteinde van de slang wordt daarna verbonden met het toestel.
Tijdens het opstarten van de behandeling trekt het verband samen en zuigt het zich dicht. Door het vacuüm trekken van de wonde wordt wondvocht uit de wonde verwijderd en opgevangen in de opvangbeker.
Voor- en nadelen
Er zijn heel wat voordelen aan negatieve druktherapie, enkele voorbeelden zijn:
- de wondgenezing verloopt sneller, het wondverband hoeft minder vaak verwisseld te worden, verbeterde bloedcirculatie, vermindering van zwelling en minder geurhinder doordat de wonde volledig is dichtgeplakt.
De nadelen ervan kunnen zijn:
- pijn door het vacuümzuigen, het verwisselen van het verband kost vaak wat meer tijd, u bent als patiënt altijd verbonden met het toestel, zoemend geluid.
Veel gestelde vragen
Mag u douchen met negatieve druktherapie?
U mag zeker en vast douchen met negatieve druktherapie, de doorzichtige folie van het verband is waterdicht. De opvangbeker met slang wordt afgeklemd tijdens het douchen, probeer zo snel mogelijk de pomp terug aan te sluiten. Het nemen van een bad is niet mogelijk bij het gebruik van negatieve druktherapie.
Mag u rondlopen met VAC-therapie?
In de meeste gevallen is het toegestaan om met een vacuümpomp rond te lopen. Dit hangt af van waar uw wonde zich bevindt. Let er wel op dat de batterij opgeladen is.
Is de therapie pijnlijk?
De meeste patiënten ervaren een ongemak tijdens de verbandwissel. Deze is afhankelijk van de persoon, plaats van de wonde en duur van de behandeling. Vraag tijdig pijnstilling aan uw arts of verpleegkundige.
Hoe vaak moet uw wondverband verwisseld worden?
Het is aangeraden het verband van de wonde tweemaal per week te vervangen. Dit is terug afhankelijk van wat de arts beslist, hoe groot de wonde is en waar de wonde zich bevindt.
Hoelang duurt de behandeling met vacuümtherapie?
De behandelingsduur is afhankelijk van het type en de plaats van de wonde. De snelheid van uw genezingsproces speelt ook een grote rol.
Wat kost deze therapie voor u?
Zolang u gehospitaliseerd bent in het ziekenhuis zijn de kosten van deze behandeling opgenomen in de ligdagprijs.
Wat doen bij een alarmsignaal?
Verwittig zo snel mogelijk de verpleegkundige. Uw pomp kan alarm geven bij de volgende problemen:
- batterij bijna leeg
- lekkage
- volle opvangbeker
- de pomp is niet geactiveerd
Heeft u nog vragen of bemerkingen in verband met deze onderwerp?
Aarzel dan niet om uw arts te contacteren.
Heelkunde (route 51) 057 35 72 00, secheelkunde@yperman.net