Spatadders
Spataders zijn abnormaal brede aders die zichtbaar worden op het been. Onze aders moeten het bloed vanuit de voeten terugbrengen naar ons hart. Vermits wij onze dag voornamelijk in zittende en staande houding doorbrengen moet dit gebeuren tegen de zwaartekracht. In onze aders zijn kleppen aanwezig die het bloed ‘omhoog’ duwen. Indien deze niet meer goed werken en open komen te staan, ontstaat er stuwing in de ader. Hierdoor zal de ader zelf en zijn zijtakken groter worden. Na verloop van tijd worden zo meer en meer aders zichtbaar op het been.
Er kunnen veranderingen aan het been te zien zijn, zoals:
- zwelling rond de enkels of aan het onderbeen (oedeem)
- bruine verkleuring (pigmentatie)
- eczeem
- ulcus (als spataders te laat behandeld worden, kan er een wonde ontstaan. Meestal bevindt deze zich rond de binnenenkel.)
Spataders kunnen aanleiding geven tot tromboflebitis. Hierbij ontstaat op korte tijd een klonter in de spatader die aanleiding geeft tot ontsteking. Op het been ontstaat een harde, pijnlijke, rode zone. Een tromboflebitis is in principe niet gevaarlijk. Enkel bij een uitgebreide aantasting of indien deze zich dicht bij een diepe ader bevindt. In de meeste gevallen volstaat dus een steunwindel en ontstekingswerende zalf . Je mag in beweging blijven. Wel raden wij aan steeds een arts, bij voorkeur jouw huisarts, te consulteren. Bij terugkerende of hardnekkige tromboflebitis is een nazicht door een vaatchirurg aangewezen.
Heeft u nog vragen of bemerkingen in verband met deze onderwerp?
Aarzel dan niet om uw arts te contacteren.
Heelkunde (route 51) 057 35 72 00, secheelkunde@yperman.net