Het Jan Yperman Ziekenhuis neemt op maandag 25 mei een operatierobot in gebruik. Het gaat om de Da Vinci Xi, een hightech-toestel voor robotchirurgie dat belangrijke voordelen voor de patiënt met zich meebrengt.
“Operaties met de robot zijn minder invasief waardoor de patiënt kleinere littekens heeft en minder postoperatieve pijn ondervindt", legt uroloog dr. Bruno Bamelis uit. "Er is ook minder risico op complicaties. Verder brengt opereren met de robot veel minder bloedverlies met zich mee, waardoor een bloedtransfusie praktisch nooit meer nodig is. En niet onbelangrijk: dit alles betekent ook een veel korter ziekenhuisverblijf, zodat de patiënt sneller naar huis kan: van 8 à 10 dagen naar nog amper een tweetal voor het volledig wegnemen van de prostaat bijvoorbeeld.”
Breed toepassingsgebied
Robotgeassisteerd opereren maakt een nauwkeurigheid mogelijk die de menselijke capaciteiten overstijgt. Dokter Bamelis: “De arts kijkt tijdens de operatie in een binoculair en krijgt een uitvergroot 3D-beeld te zien, waardoor uiterste precisie mogelijk is. De robot filtert ook de kleine trillingen eruit die onvermijdelijk zijn bij mensen.”
Dokter Bamelis heeft al tien jaar ervaring met radicale prostaatwegnames met een dergelijke robot in AZ Groeninge in Kortrijk. Collega-uroloog dr. Anneleen Verbrugghe gebruikt dezelfde robot al meerdere jaren voor het wegnemen van niertumoren en reconstructieve ingrepen op de nier. Ook uroloog dr. Matthias Beysens zal zich verder bekwamen in de robotchirurgie. Het urologisch centrum van het Jan Yperman Ziekenhuis is hooggespecialiseerd en nam de voorbije jaren al meerdere hightech-toestellen in gebruik met belangrijke voordelen voor de patiënt, zoals de HoLEP-laser (voor de behandeling van goedaardige prostaatgezwellen) en de niersteenverbrijzelaar.
Naast operaties van de prostaat en nieren behoort ook het wegnemen van de blaas tot de mogelijkheden met de Da Vinci-robot. Het toestel zal binnen het ziekenhuis breed ingezet worden: naast urologische operaties zullen er in de toekomst ook gynaecologische en abdominale ingrepen mee plaatsvinden. Specialisten uit verschillende disciplines zullen de robot dan ook gebruiken voor hun ingrepen. Onder meer de laparoscopieën (kijkoperaties) kunnen voortaan robotgeassisteerd gebeuren. Behalve de artsen kregen ook de verpleegkundigen die zullen assisteren hiervoor een speciale opleiding.
Het volledige Da Vinci Xi-systeem bestaat uit de besturingsmodule, de patiëntenmodule en de robot zelf. Die laatste heeft vier 'armen': een endoscoop (camera) en drie armen voor overige instrumenten.
Steeds minder invasief
“Deze robot betekent een serieuze investering, maar is vooral een grote meerwaarde voor onze patiënten en ons ziekenhuis”, legt algemeen directeur Frederik Chanterie uit. "Op deze manier bouwt Jan Yperman verder aan zijn reputatie als innoverend en vooruitstrevend ziekenhuis.”
“Door de introductie van de robotgeassisteerde heelkunde binnen het Jan Yperman Ziekenhuis wordt opnieuw een stap gezet in het verder minder invasief worden van complexe heelkundige ingrepen”, zegt hoofdarts dr. Ilke Montag. "Blijven investeren in hooggespecialiseerde apparatuur versterkt ook verder onze aantrekkingskracht naar artsen en medewerkers."